Alle kjører bil – men ikke alle flyr helikopter! I vår nye serie Skyhøye Ambisjoner vil du møte tre av pilotstudentene her på EHC. Gjennom åtte episoder får du bli med bak kulissene på helikopterskolen, og se hvordan det er å være helikopterstudent på EHC.

Er teorifagene vanskelig? Hvordan ser internatet ut? Hva må man huske på før man skal fly helikopter? Hva kan jeg jobbe som når jeg er ferdig på skolen? Alt dette, og mer til, får du svar på i vår nye miniserie Skyhøye Ambisjoner!

Du finner alle episodene på denne siden, eller via skolens Youtube-kanal.

Episode 1: Alle kjører bil, men ikke alle flyr helikopter!

Tenk at noe så gøy kan være et yrke! Mulighetene er mange for en helikopterpilot. Luftambulanse, politihelikopter, sightseeing, lasteflyging og transport av personell til oljeplattformer.

Emilie forteller at hun drømmer om en jobb i Afrika, der man flyr veterinærer ut for å overvåke og redde dyr, og Natalie vil at flere jenter skal velge pilotyrket; «steppe litt opp, det er ikke farlig!»

Episode 2: Ingen vei tilbake

Emelie har alltid likt fart og spenning. Da moren foreslo at hun skulle bli helikopterpilot, var det ingen vei tilbake. På fritiden liker hun å kjøre snøscooter, og alt som har sterk motor. Emelie googlet og fant frem til European Helicopter Center og valgte EHC basert på gode tilbakemeldinger og referanser fra tidligere helikopterstudenter.

Episode 3: Helikopteret er et arbeidsverktøy

Møt Natalie som alltid har hatt en jentedrøm om å bli helikopterpilot. Hun beskriver seg selv om både sta og sosial – og hun drømmer om å fly «slingload»; frakte gjenstander fra ett sted til et annet, på en lang line.

Hun valgte pilotutdanningen fordi det eneste hun vil er å bruke helikopteret som arbeidsverktøy.

Episode 4: Du skal begynne på helikopterskole – og du skal gjøre det nå!

Er teorifagene vanskelig? Kommer jeg til å klare det? Mange har spørsmål om de teoretiske fagene på helikopterskolen. – Jeg er ikke så teoretisk anlagt, men man må jo bare prøve. Det er alltid hjelp å få her, enten fra andre studenter eller instruktørene våre», sier Nathalie.

Hør elevenes beste minner fra skolen, som følelsene da de skulle fly solo for første gang.

Episode 5: En liten familie der alle kjenner hverandre

Se hvordan det er å bo på internatet på European Helicopter Center. I samme bygg har man hangar, klasserom og hybler. Studentene deler kjøkken, og i stua er det panoramavinduer ut mot flystripa. Her kan man se både store rutefly, eller følge med på andre studenter som øver seg på å hovre. Det er veldig sosialt og godt miljø på skolen. En bonus er at det er kort vei fra senga til å dytte helikopteret ut for å fly.

Episode 6: Fokus og mentale forberedelser

Bli med og se hvilke forberedelser man må gjøre før man skal fly helikopter. Helikopterstudentene ved EHC planlegger helikopterturen, beregner hvor mye drivstoff de trenger, og sjekker selv helikopteret før takeoff. Og været, ikke glem å sjekke været.

Episode 7: Det er nesten som å være nyforelska!

Se hvordan helikopterstudentene ved EHC beskriver følelsen når de flyr helikopter.

«At det i det hele tatt er mulig å fly er helt ubeskrivelig.»

Frihet, ingen bekymringer, et annet perspektiv. Se også forskjellen på å fly med instruktør og hør hvordan det var å fly sin første soloflygning.

Episode 8: Tenk at folk gjør dette som jobb!

Den første gangen jeg fløy helikopter, satt jeg bare med et stort glis!

Hør studentenes tanker om sin helikopterkarriere, hvilke muligheter som finnes for helikopterpiloter, og hvor de selv drømmer om å jobbe i fremtiden.